Csakrák

A csakra szanszkrit szó, jelentése: „kerék”. Ez a megnevezés a tisztánlátóktól ered, akik már az ősidőkben képesek voltak az emberi aurát és csakráit mindenféle segédeszköz nélkül is látni. A csakra forog, miáltal úgy néz ki, mint egy mozgó kerék. Olyan, mint amikor egy vízzel teli kádban a vizet egy bottal erősen felkeverjük. A víz örvényt képez, amely valóban hasonlít egy kerékhez, vagy egy örvénylő csatornához. Ezen a csatornán át jut a testünk kozmikus energiához. A csakra az óramutató járásával megegyező irányba forog, amikor a környezetből energiát vesz fel, és ellenkező irányba, ha energiát ad le. Ezek a forgásirányok minden élőlénynél, férfiaknál, nőknél, időseknél és gyermekeknél, és állatoknál azonosak.


A csakra a fizikai test megfelelő testrészének idegeivel áll közvetlen kapcsolatban. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával és ez által információkkal a szerveket, végtagokat és a sejteket. Ha a test egy területén – például egy szerv aktivitása által – energiatöbblet keletkezik, akkor a megfelelő csakra a környezetbe vezeti el a fölösleges energiát.

 A keleti misztikus hagyományok szerint minden embernek 7 fő csakrája van, vagyis energiaközpontja, amelyek kerekekhez hasonlóan forognak, és lehetővé teszik a tiszta életerő felszívódását: gyökér-csakra, szakrális-csakra, köldök-csakra, szív-csakra, torok-csakra, homlok-csakra, korona-csakra.

 

Gyökércsakra

 

Gyökércsakra (alapcsakra) a farkcsont, gerinc alsó vége, a gerincoszlop alján, a végbélnyílás és a nemi szervek között, a gát környékén található. Nyílása lefelé nyílik. A csakra szirmai lefelé,a töve felfelé néz.

 

Gyökércsakra energiája támogatja: a biológiai rendszerünket, az anyagi biztonságunk megteremtését, az erőnket, a vitalitásunkat, az alkotó tevékenységünket, a hivatásunkat, terveink végrehajtását, a kitartásunkat, az egzisztenciánk felépítését, a családalapítást, . Mindezek megvalósításához szükséges erőt, energiát az első csakra más szóval alapcsakra vagy gyökércsakra biztosítja.

 

Gyökércsakra alulműködése (alapcsakra passzivitása)

A gyökércsakra passzivitása esetén mértéktelenség az anyagi javak tekintetében, erős birtoklási vágy, materialista szemlélet, túl sok evés önbizalomhiány, lustaság .lakul ki, továbbá falánkság, düh és agresszíó (főleg blokkolt gyökércsakra esetén). Ugyancsak az alapcsakra passzivitása, hogy nem találjuk a helyünket az életben, izgatottság, dekoncentráltság, bizonytalanságérzés, kívülről várjuk a segítséget, bizalmatlanság, fáradékonyság, sikertelenség, depresszió, falánkság, félelmek, félreértettség érzése, mazochizmus, önbizalomhiány, szexuális kedvetlenség, szégyen, szeretetre való méltatlanság érzése

 

Gyökércsakra túlműködése (alapcsakra  túlaktivitása)

Gyökércsakra túlaktivitása során előforduló tulajdonságok.

Erősen kötődünk, ragaszkodunk tárgyakhoz, emberekhez, helyzetekhez,
Szembeszegülünk a szükséges változásoknak is
Túl materialistán gondolkodunk, az anyagiak megteremtése a legfontosabb az életünkben
Spórolunk, garasoskodunk
Örömföt szinte csak fizikai élvezetekben találunk.
Túlságosan is énközpontuak vagyunk, kevésbé törődve másokkal.


Gyökércsakra betegségei (testi zavarai)

Gyökércsakra, alapcsakra betegségei: aranyér, arthritis, arthrosis, bélgyulladás, derékfájás, drogfüggőség, fogproblémák,fogínygyulladás, gerincproblémák, hasmenés, hátproblémák, herpesz, hideg végtagok, hólyag és veseproblémák, immunrendszer zavarai, influenza, isiász, izomgörcsök, kövesedés (vese, epe, hólyag), lábfej problémák, reuma, rák, mozgásszervi betegségek – reuma, izületi gyulladás, sipolyok, székrekedés, utazási betegségek. veseproblékák, vesekő, vérszegénység. vastagbél és végbél betegségei, vérnyomás problémák, végtagok, hidegérzete, vizelési problémák

 

Szakrális csakra

 

Szakrális csakra (szexcsakra) helye 2 cm-rel a csípővonal felett van, egy magasságban a köldökkel.

 

Szakrális csakra feladata (szexcsakra feladata)

A második csakra az ősi, soha ki nem haló érzelmek, a szexuális energiák és az alkotó erők központja. Természeti eleme a víz, amelyből minden élőlény származik, és ami az asztrológiában az érzelmek területének felel meg. A víz megtermékenyítő erővel bír és a teremtésben újabb és újabb életet hoz létre. A szakrális csakrán át lépünk kapcsolatba a természet egészét átszövő megtermékenyítő és a befogadó energiákkal. Úgy érezzük, az állandó teremtőfolyamatok részévé váltunk, ami bennünk érzéseket ébreszt és alkotótevékenységre ösztönöz.

A szakrális csakrát gyakran az Isten női megnyilvánulási formájának, a Saktinak székhelyeként tartják számon, amely mint alkotóerő jelenik meg. Működési területe férfiaknál az ivarszervekre korlátozódik, amelyek az új élet teremtéséhez szükséges impulzusokat hordozzák magukban. A nőknél a szakrális csakra az a terület, amely a teremtő impulzusokat befogadja és az új élet, a növekvő kis lény számára biztosítja mindazt, ami védi, és táplálja azt. A víz mint természeti elem tisztít is. Felold és eltávolít mindent, ami a szabad folyását gátolja.

A test szintjén ez a vesék és a hólyag méregtelenítő, kiválasztó tevékenységében jelenik meg. A lélek szintjén pedig a megtisztulás egyik formája az, amikor megszabadulunk érzéseinktől, melyek eddig gátoltak minket abban, hogy életünket újrakezdjük. Az emberekhez való viszonyunkat - főként a másik nemmel való kapcsolatunkat - nagymértékben a második csakra működése befolyásolja. Az erotika művészetének sokarcú játéka szintén a második csakra hatóterébe tartozik, csakúgy, mint az önzés megszüntetése, vagy a szexuális egyesülés során érzett egység kialakulása is.

 

Szakrális csakra alulműködése (szexcsakra passzivitása)

Szakrális csakra passzivitása esetén fellépő tulajdonságok: szigorúság, emocionális üresség, szórakozástól való félelem, nem éljük meg szexualitásunkat, elemi ösztöneinket. érzelmeinket képtelenek vagyunk elfogadni és kimutatni, merevekké válunk.

 

Szakrális csakra túlműködése (szexcsakra túlaktivitása)

Szakrális csakra túlaktivitása esetén bizonyos érzéseknek, személyeknek vagy az érzékiségnek lehetünk rabjai. Túlzásba vihetjük a szentimentalizmust, érzelmességet. A realitástól elszakadnak vágyaink, az élvezeteknek élünk az étvágy és gyönyörök terén. Háttérbe szorítjuk önmagunkat és nem érezzük magunkat egyenrangúnak másokkal.

 

Szakrális csakra betegségei (szexcsakra betegségei)

medence fájások, vizelési problémák,  ülőidegzsába (isiász), szexuális zavarok

 

Köldökcsakra

 

Köldökcsakra a köldök és a szegycsont alja között helyezkedik el.

Köldökcsakra feladata (napfonat csakra feladata)

A szakirodalomban a harmadik csakra többféle elnevezés alatt szerepel. Különböző felfogások léteznek arra vonatkozólag is, hogy hol található. Valójában egy fő- és több mellékcsakráról van szó, amelyek működései azonban annyira fedik egymást, hogy nyugodtan beszélhetünk egy főcsakráról. Ez a magyarázata annak, hogy a harmadik csakra összetettebb feladatot lát el. Természeti elemként a tűz van hozzárendelve, amely fényt, energiát és aktivitást jelent, szellemi síkon pedig megvilágosodást. A solar-plexus számunkra a Nap, az erőközpont.

Rajta keresztül jut el hozzánk a Napból áradó energia, amely többek között táplálja éteri testünket, s ezáltal fizikai testünknek is életerőt kölcsönöz.  Ez az energiaközpont befolyásolja az emberi kapcsolatainkat, a mások iránt érzett szimpátiánkat vagy ellenszenvünket, s azt a képességünket, hogy tartós érzelmi viszonyba kerüljünk velük. Az átlagemberek esetében a harmadik csakra az egyéniség központja is, az a hely, ahol a társadalmi öntudat található, amely azért felelős, hogy mindenáron meg akarunk felelni a társadalmi elvárásoknak, aminek oka gyakran a hatalomvágyban keresendő.

A harmadik csakra egyik fontos feladata abban áll, hogy az alsóbb csakrák vágyait, törekvéseit kifejezésre juttassa, ezek kreatív energiáit tudatosan irányítsa, illetve felhasználja, valamint a magasabb csakrák szellemi gazdagságát eljuttassa az anyagi világba, a célból, hogy az élet minden síkján a legtökéletesebb legyen a beteljesülés. A harmadik csakra közvetlen kapcsolatban áll az asztráltesttel, amelyet a vágyak és a kívánságok testének is neveznek, s amely érzelmeink hordozója. Az alsó csakrák életösztönei, vágyai, érzései itt kelnek osztályozásra, itt dolgozzuk fel őket. Ekkor átalakulnak magasabb energiákká, mielőtt a felsőbb csakrák energiáival együtt életünk tudatos alakításában vennének részt. A testünk szintjén ezt a feladatot a máj végzi el. Az emésztőrendszerrel együttműködve mintegy elemzi a felvett táplálékot, elválasztja az emészthető anyagokat az emészthetetlentől, az utóbbiakat beépíti a szervezetbe, megfelelően átalakítva ezeket.

 

Köldökcsakra alulműködése (napfonat csakra passzivitása)

Köldökcsakra passzivitása esetén fizikai és szellemi aktivitásunk alábbhagy. Határozatlanságunkban nem tudunk dönteni helyzetekben. Érdektelenségünk ahhoz vezet, hogy nem tudjuk elérni a számunkra fontos dolgokat.

 

Köldökcsakra túlaktivitása (napfonat csakra túlműködése)

Köldökcsakra túlműködésekor agresszívekké válhatunk, elnyomunk másokat és túlságosan domináló szerepet veszünk fel munkákban, vagy kapcsolatainkban.

 

Köldökcsakra betegségei (napfonat csakra betegségei)

Testi zavarok: hasi fájdalmak, béltumor, cukorbetegség, hasnyálmirigy-gyulladás, emésztési zavarok, anorexia, hepatitisz, májzsugorodás, izületi gyulladások, vastagbél betegségei

 

Szívcsakra

Szívcsakra helye: a mellkas közepe.

 

Szívcsakra feladata - szívcsakra működése

Kifelé a csecsemőmirigyben nyilvánul meg. Irányítja a tapintás-érzékelést, a szívet, a mellet, a bolygóideget, a vérkeringést, és az immun- és belső elválasztású mirigy rendszert. Összefügg a szerelemmel, a harmóniával, és a belső átalakulással.

A szív csakra a csakrarendszer középpontját képezi. Itt találkozik a három alsó fizikai-érzelmi központ, a három felső szellemi-spirituális központtal. Szimbóluma a hatszög, amely világosan ábrázolja, miként érnek egymásba a három alsó és a három felső csakra energiái. A negyedik csakra a levegőnek, mint természeti elemnek, illetve a tapintásnak, mint érzékszervi funkciónak van alárendelve. Ez a szív mozgékonyságát a valamely irányba tartó mozgást, a kapcsolatteremtést, a megérinthetőséget és a dolgok megérintését jelenti. A negyedik csakrán keresztül jut kifejezésre az a képességünk, hogy átérezzük a lényünket, egyetértünk önmagunkkal, együttérzünk és egy hullámhosszra kerülünk másokkal. Ezen a központon keresztül fogjuk fel a természet szépségét, valamint a zene, a képzőművészet és a költészet sugallta harmóniát. A képek, a szavak és a hangok itt alakulnak át érzésekké.

A szív csakra feladata a szeretet vezette egyesülés elősegítése. Vágyunk a bensőséges kapcsolatokra, az intim együttlétre, a harmóniára és a szeretetre a szív csakrán át fejeződik ki, még akkor is, ha ezt az érzést bánatként, fájdalomként, a szakítástól való félelemként vagy szerelmi csalódásként éljük meg. Tökéletesen nyitott állapotában a szív csakra az igazi, önzetlen szerelem központja, az olyan szerelemé,amely saját akaratából jött létre, s amelyet az ember nem akar és nem is tud elveszíteni. Összekapcsolódva a felsőbb csakrákkal ez a szerelem úgynevezett Bhaktivá, azaz isteni szeretetté alakul át. Általa felismerjük Isten jelenlétét az egész teremtésben, s eggyé válunk az univerzum belső lényegével, a teremtés legbelső magjával. A legfontosabb követelmény, hogy a szív elérje célját; mert így igent mondunk saját magunknak,embertársainknak és az egész életnek.

Szívcsakra alulműködése, szívcsakra passzivitása

Szívcsakra alulműködése esetén képtelenek vagyunk viszonozni a szeretetet, félünk feltárni legbensőbb gondolatainkat, érzéseinket.

Ennek a csakrának az alulműködése esetén képtelenek vagyunk viszonozni a szeretetet, félünk feltárni legbensőbb gondolatainkat, érzéseinket. A szívcsakra alulműködése esetén – attól tartva, hogy megsebződünk – képtelenek vagyunk megnyílni. A túlzott mértékű önvédelem elszigeteltté tesz – ez pedig a frusztráció és a depresszió melegágya. Mivel nem, vagy csak részben mutatjuk ki érzelmeinket, mi, magunk sem kapjuk meg a „szeretetadagunkat” a környezetünktől. Ezért egyfajta felületes kedvességgel fordulunk szinte mindenki felé, pozitív visszajelzésre várva. Ez azonban nyilvánvalóan nem helyettesítheti a valódi, mély kapcsolatokat.

 

Szívcsakra túlaktivitása, szívcsakra túlműködése

Szívcsakra túlműködése során szeretetünkkel rátelepszünk másokra, valójában azonban zsarnokokká válunk, és birtokolni akarjuk szeretteinket. Szükségszerűen csalódunk az emberekben, mert túl sokat adunk magunkból, az energiánkból, szeretetünkből azoknak, akik nem ezen a túláradó szinten képesek érzéseinket viszonozni. Az is előfordulhat, hogy mi nem vagyunk fogadóképesek e másfajta szeretetre.

 

Szívcsakra betegségei (testi zavarai)

Szívcsakra betegségei az immunrendszerrel és a vérkeringéssel kapcsolatos betegségek, az antitestképzés, a fehérvérsejtek képzése, a mellrák, és végül maga a szív, mint szerv.

Testi zavarok: szív és érrendszer betegségei, tüdő- és mellrák, asztma, tüdőgyulladás, felső háti és vállproblémák, bőrbetegségek,
Mentális funkciók: szeretet, harmónia, bizalom, remény, önfeláldozás,
Túlműködés: birtokló, féltékeny, másoktól függ
Alulműködés: magányos, keserű, szégyenlős, kritikus

Néhány betegség: Allergia, Immungyengeség, aids, rák, Fertőzések, Szívpanaszok, Vérkeringési problémák
Lelki problémák: első sorban azzal függnek össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretetet adni és elfogadni. Megmutatkozik azokban a formákban, amelyekkel a szeretet ellen védekezünk: megkeseredettségben, az egoizmusban, és keménységben, amelyet mások és önmagunk ellen egyaránt kifejleszthetünk.

 

Torokcsakra

 

Torokcsakra helye a torok magasságában található a kis mélyedésben, ahol a nyak a törzzsel, a mellcsonttal találkozik.

 

Torokcsakra feladata, torokcsakra működése

Kifelé a pajzsmirigyben nyilvánul meg. Irányítja a nyirokrendszert, az anyagcserét, a kezeket, karokat, vállakat, a szájat, hangszalagokat, a tüdőt és a légzőrendszert, a hallást, a nyakat, a hangot. Összefügg még az önkifejezéssel, az önbizalommal és az igazságérzettel.

A torok csakrában található az emberi kifejezőképesség, a kommunikáció és az inspiráció központja. Ez a csakra összeköttetésben áll egy kisebb mellékcsakrával, amely a tarkóban helyezkedik el és hátrafelé nyílik. Ezt a két független csakrát gyakran egy csakraként említik. Működésüket tekintve a tarkó csakra és a torok csakra oly szoros összeköttetésben állnak egymással, hogy egy csakrának tekinthetjük őket.

 

Torokcsakra alulműködése, torokcsakra passzivitása

Torokcsakra alulműködése esetén félünk mások előtt megnyilvánulni, szégyenlősek és befelé fordulók vagyunk. Önkifejezésünk gátolt, nem tudjuk lényünket a szavak szintjén megmutatni. Magunkban hurcolunk régi sérelmeket, fájó szavakat, mondatokat, melyeket már rég ki kellett volna mondanunk. Nem vagyunk tisztában egyediségünkkel, nem állunk ki önmagunkért, mert kevesebbnek érezzük magunkat, így akaratunk érvényesítésekor alulmaradhatunk másokkal szemben.

 

Torokcsakra túlaktivitása, torokcsakra túlműködése

Torokcsakra túlaktivitásakor túlbeszélünk másokat, folyamatosan a társaság központjaként tetszelgünk. Képtelenek vagyunk figyelni mások mondandójára és nem halljuk meg szavait, elsiklunk a nekünk szánt fontos üzenetek mellett.

 

Torokcsakra betegségei (testi zavarai)

Torokcsakra betegségei a torokfájás, felső légúti betegségek, szájsebek, mandula, gége és pajzsmirigy panaszok, hangszálgyulladás, némaság, süketség

A betegségek, melyek az ötödik csakra gyengeségét mutatják, a különböző beszéd vagy mozgásszervi problémák.
Testi zavarok: torokfájás, felső légúti betegségek, szájsebek, mandula, gége és pajzsmirigy panaszok, hangszálgyulladás, némaság, süketség
Mentális funkciók: kreatív önkifejezés, tanítás, ígéret, döntéshozás, kritika,
Túlműködés: fecsegő, beszédes,
Alulműködés: gyenge beszédkészség, szégyenlősség, csöndesség,
Néhány betegség: Asztma, Nyakfájdalmak, Fülproblémák Pajzsmirigyproblémák, Fülcsengés, fülzúgás, Tüdőproblémák, Köhögés, Légzési problémák, Mandulagyulladás, Megfázás

 

Homlokcsakra

 

 

Homlokcsakra vagy más néven harmadik szem csakra a homlok közepén található.

 

Homlokcsakra feladata

Kifelé az agyalapi mirigyben nyilvánul meg. Irányítja a bal szemet, az alsó agyat, az orrot, a fület, az endokrin rendszert, és az agyunk bal oldalát. Összefügg az intuicióval, megérzéssel, a tisztánlátással, a lelki békével.

A hatodik csakra segítségével a létet tudatosan érzékeljük. A homlok csakra a felsőbbrendű szellemi erők, az intellektus, a tisztánlátás, az emlékezőtehetség és az akarat székhelye, a test szintjén pedig a központi idegrendszer irányító centruma. Színe a világos indigókék, de néha sárga és ibolyakék árnyalatban is megjelenik. Ezek a színek a tudat különböző tartományaira gyakorolt hatását mutatják. A racionális vagy intellektuális gondolkodásra a sárga szín jellemző, a tiszta sötétkék az intuícióra és a teljesség megismerésének folyamatára utal.

 

Homlokcsakra alulműködése

Alulműködés során nem használjuk született bölcsességünket, megérzéseinket, túlságosan egy oldalról szemléljük a történéseket, a látható világba ragadunk.

 

Homlokcsakra túlaktivitása

A csakra túl aktív állapotában elrugaszkodunk a valóságtól, nem látjuk reálisan önmagunkat, életünket, kapcsolatainkat. Fantáziavilágot szövünk magunk köré. Azon kapjuk magunkat, hogy nem a pillanatban vagyunk. Valahol teljesen messze járunk és nehézséget okoz figyelni és koncentrálni a jelenre, melytől zavarodottakká, határozatlanokká válunk.

 

Homlokcsakra betegségei (testi zavarai)

Fejfájás: Gyakran utal arra, hogy nem akarunk az intuíciónkra hallgatni.

Látászavarok: A szem problémái arra utalnak, hogy valamit nem akarunk látni vagy belátni.
Távollátás: erőteljesebben kell foglalkozni a hozzánk közel eső dolgokkal. A távollátó el akar menekülni a jelenből a jövőbe.
Rövidlátás: Arra utal, céljainkat fontos szem előtt tartani és belső képeket alkotni.
Kötőhártya-gyulladás: Az ember legszívesebben behunyná a szemét valami előtt.
Zöld hályog: Gyakran olyanoknál alakul ki, akik belső szenvedések miatt megkeménykedtek, és együttérzésük alig működik.
Szürke hályog: Olyanoknál alakul ki, akik félnek a jövőtől, és ezért mindent sötéten látnak. Az érintett nem tud megnyílni a fénynek.

Migrén: Viszonylag gyakori, a beteg szeretne tetszeni, de csak a kívülről jövő hangokat hallgatja meg, ahelyett hogy befelé figyelne.

Melléküreg-problémák: Ilyenkor a fejet kell megtisztítani, ehhez hozzátartozik az is, hogy sírással tisztítsuk ki érzelmeinket.

Koronacsakra

 

Koronacsakra helye a koponya tetején található, ezért fejtető csakrának is nevezik.

Koronacsakra feladata - koronacsakra működése

Kifelé a tobozmirigyben nyilvánul meg. Irányítja a jobb szemet, az agyunk felső részét és a központi idegrendszert.

A korona csakra az emberben a legfelsőbb rendű tökéletesség székhelye. A hagyományos írásokban a fej felett lebegve ábrázolják. A szivárvány minden színében megjelenhet, de az uralkodó színe mégis az ibolyakék. A külső csakralevelek kilencszázhatvan sziromból állnak. Belül két virág található tizenkét szirommal, amelyek fehér, aranyfénnyel átitatott színben ragyognak. Mint ahogy a színskála minden színe a fehérben egyesül, úgy egyesülnek az alsóbb csakrák energiái a legfelső csakrában. A korona csakra jelenti az összes csakra energiáinak forrását és kiindulópontját. A hetedik csakrán keresztül állunk összeköttetésben a tulajdonság nélküli és alakot nem öltött isteni lénnyel, ugyanakkor ez a csakra láthatatlanul magában hordozza az összes létező formát és tulajdonságot.

 

Koronacsakra alulműködése

materializmus, depresszió, limitált hitvilág, tanulási problémák

 

Koronacsakra túlaktivitása

Túl aktivitás során elvesztjük gyakorlatiasságunkat, túlságosan sokat gondolkodunk. 

 

Koronacsakra betegségei (testi zavarai)

Parkinson kór, Alzheimer-kór, Depresszió, Epilepszia, Skizofrénia, Öngyilkossági kísérlet

 

 

Forrás: www.csakra.lapok.eu